Duration: Hours

Vagrant is a tool for building and managing virtual machine environments in a single workflow. It is still alive and used. It is easy to use workflow and focus on automation, Vagrant lowers development environment setup time, increases production parity

Training Mode: Online

Description

Vagrant Course :

Learning this course introduces students , a virtual machine environment management tool. This course aims to provide even beginners both basic virtualization skills and knowledge and provide a working knowledge and its underlying default provider, Virtual Box. From our first vagrantup, we’ll create reusable, customizable, and consistent development, and test environments, learning how to sync files between host and guest, the network between virtual machines, and provision machines via configuration management tools, and more.

We’ll also explore as a container management platform through a series of related hands-on labs. When finished, the learner will be able to create environments using several providers, provisions, and features. They will also apply core skills to any additional plugins, provisioners, or providers they may need to use outside of this course.

 

1. Getting Started

a). Course Introduction

2. Concepts

a). What is Virtualization ?

b). What is Hypervisor ?

c). What is Vagrant?

d). The course environments

3. Installation

a). Linux

b). Mac

c). Windows

d). Installing Vagrant

4. Plugins

a). Plugin Overview

b). Provider Plugins

c). Additional Plugins

d). Adding Vagrant Plugins

 5. The Basics

a). Boxes

b). Vagrant Up!

c). Accessing the VM

d). VM Management

e). Snapshots

f). Managing a Vagrant Environment

g). Creating a Basic Vagrantfile

6. Syncing Files

a). Basic Syncing

b). NFS

c). Psync

d). SMB

e). Syncing Files with Vagrant

 7. Networking

a). Port Management

b). Working with Multiple Machines

c). Private Networking

d). Public Networking

e). Creating a Multi-Machine Vagrant Environment

8. Provisioning

a). Provisioning Overview

b). Shell

c). File

d). Ansible

e). Chef

f). Puppet

g). Salt

h). Docker

i). Provisioning a LAMP Stack with Vagrantfile

9. Box Overview

a). Packaging an Existing Machine

b). Creating a Base Box

c). Creating a VagrantBox

10. Share

a). Vagrant Share Overview

b). HTTP Sharing

c). SSH Sharing

d). VagrantConnect

 11. Advanced Vagrant

a). Windows Considerations

b). Tools and Scripting

 

For more inputs on Vagrant you can connect here.
Contact the L&D Specialist at Locus IT.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Vagrant”

Your email address will not be published.