Duration: Hours

Selenium is an open-source tool that automates web browsers. Selenium components consist of Selenium IDE, Selenium RC, Selenium WebDriver, and Selenium RC. It provides a single interface that lets you write test scripts in programming languages like Ruby, Java, NodeJS, PHP, Perl, Python, and C#, among others.

Training Mode: Online

Description

1. Introduction

a). What is Selenium?

b). Who developed Selenium?

c). Selenium Components

2. Selenium IDE

a). Installing Selenium IDE

b). Creating your First Selenium IDE script

c). How to use Locators in Selenium IDE

d). How to enhance a script using Selenium IDE

e). Creating and Running Tests

f). Creating and Running Test Suite

3. Web Driver Introduction

a). Introduction to WebDriver & Comparison with Selenium RC

b). Installing Selenium WebDriver

c). Architecture of selenium Webdriver

d). Creating your First Script in Webdriver

4. Launching AUT and Inspecting properties of Elements

a). Launching AUT in FireFox

b). Launching AUT in InternetExplorer

c). Launching AUT in Chrome

d). Launching AUT in Safari

e). Inspecting properties of Elements on different Browsers

f). Installing FireBug and FirePath

g). Creating FireFox Profile

5. Automating Operations on various Elements

a). Browser

b). TextBox

c). ListBox

d). Links

e). Check Box

f). Radio Button

g). HTML Tables

h). Calendars

6. Automating Keyboard and Mouse Events

a). Action Class

b). KeyBoard Events

c). Drag & Drop Actions

d). Mouse Hover Action

e). Right Click, Double Click & Tool Tip

7. Handling multiple Windows

a). getwindowHandle()

b). getwindowHandles()

c). Switching between windows

d). Handling elements present in different windows

8. Handling Alerts

a). accept ()

b). dismiss ()

c). getText ()

d). sendKeys ()

9. Handling Frames

a). What is iFrame?

b). Locating Frames

c). Switching between Frames

d). Handling Frames

10. Handling Ajax Components

a). Handling Ajax Components

11. Creating Customize XPath/CSS Selectors

a). What is XPath

b). When to Use XPath

c). Absolute XPath/Relative XPath

d). Specifying conditions with XPath

e). CSS Selectors

f). Customizing CSS Selector

12. Synchronization

a). ImplicitWait

b). WebDriverWait

c). FluentWait

d). PageLoadTimeout

13. What is TestNG?

a). Advantages of TestNG over JUnit

b). Why do we need TestNG in Selenium?

c). Installing TestNG in Eclipse

d). Creating a New TestNG Test File

e). Test annotation

f). Running the Test

g). Checking reports created by TestNG

h). Generating HTML Reports

i). Annotations used in TestNG

j). Validating Tests with Assertions

k). Creating multiple Tests

l). Prioritizing Tests

m). Parameterizing Tests with dataProvider

n). TestNG dataProvider with Excel

o). Creating and Running Test Suites with TestNG.xml

p). Parallel Test Execution with TestNG

q). Cross Browser Testing using TestNG

14. Automation Test Frameworks

a). Modular Driven Framework

b). Keyword Driven Framework

c). Data Driven Framework

d). Hybrid Framework

15. Page Object Model (POM) & Page Factory in Selenium

a). What is POM

b). Why POM?

c). Advantages of POM

d). Creating POM Tests

e). What is Page Factory?

f). Creating Tests with Page Factory

16. Database Testing using Selenium

a). JDBC (Java Database Connectivity)

b). Driver Manager

c). Driver

d). Connection

e). Statement

f). ResultSet

g). SQLException

h). Connecting to DataBases

i). Sending SQL Queries to Database

j). Processing Results

k). Real-time examples of Database Testing with Selenium

17. AutoIT

a). Installing AutoIT

b). Components of AutoIT

c). Using FinderTool

d). AutoIT commands

e). Creating Scripts in AutoIT

f). Creating executable files

g). Running AutoIT Scripts from Selenium

18. Selenium GRID

a). What is Selenium Grid?

b). When to Use Selenium Grid?

c). What is a Hub and Node?

d). How to Install and Use Grid 2.0?

e). Designing Test Scripts That Can Run on the Grid

f). Using the DesiredCapabilites Object

g). Using the RemoteWebDriver Object

h). Running a Sample Test Case on the Grid

i). Sequential and Parallel Test Execution

j). Running Tests on different Operating Systems

k). Running Tests on different Browsers

Maven & Jenkins

19. MAVEN

a). What is Maven and Why Maven?

b). Installing/Configuring Maven

c). Creating Maven Project

d). Importing Maven Project into Eclipse

e). What is POM.xml?

f). Adding Dependencies to POM.xml

20. JENKINS

a). Installing/Configuring Jenkins

b). Scheduling Test Execution in Jenkins

c). Auto mail configuration in Jenkins

d). What is continues integration?

e). Continues integration with JENKINS

21. GIT

a). Downloading and Installing GIT

b). Installing GIT and GITHUB plug-ins for JENKINS

c). Configuring SSH host keys for GIT and JENKINS

d). GIT Bash commands

e). Uploading project to GIT

22. LOG4J

a). Introduction about Logging

b). Logging problems without Log4J

c). How to solve Logging problem with Log4J

d). What is Layout?

e). Different types of Layouts in Log4J

f). What is Appender?

g). Different types of Appenders

 

For more inputs on Selenium Fundamentals you can connect here.
Contact the L&D Specialist at Locus IT.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Selenium Fundamentals”

Your email address will not be published.