Duration: Hours

Jenkins is an open source continuous integration/continuous delivery. DevOps tool written in the Java programming language. Continuous Integration is a process of building and testing the code whenever the developer pushes the code to source control.

Training Mode: Online

Description

1. CONTINUOUS INTEGRATION

a). What is continuous integration in SDLC ?

b). What are the best practices for continuous integration?

c). How to improve the software code quality?

d). What are the various tools used for continuous integration?

2. INTRODUCTION 

a). What is the Jenkinstool?

b). How to setup the Jenkinsenvironment?

c). Terminology

d). Creating a Jenkins job

e). Understanding the Jenkins architecture

f). Overview of the Jenkins user interface

3. VARIOUS TYPES OF PLUGINS

a). Different types of plugins

b). Configuring Jenkins to work with other tools

c). Configuring Jenkins to work with Java, Maven, and Git.

d). Creating Maven build jobs

4. CREATING BUILD JOBS

a). How to create a build job

b). Build triggers and steps

c). Pre- and post-build actions

d). How to run a build job

e). Distributed and parameterized builds

f). How to enable Jenkins’s security

g). Various levels of authentication and access administration

5. AUTOMATED TEST IMPLEMENTATION

a). Automating integration and unit tests

b). Configuring test reports

c). Displaying results

d). JUnit acceptance test automation

e). JMeter performance test automation

6. IMPROVING TEST QUALITY

a). Checking for faulty code using code coverage

b). How to activate and use the PMD Jenkinsplugin

c). Shell scripts build system with Jenkins

d). Gradle script build system

e). Verifying the validity of HTML

f). Finding bugs using the Jenkinsplugin

g). It support with other build systems

7. DISTRIBUTED JENKINS CONFIGURATION

a). How to create a distributed system

b). Handling of concurrent build triggers

c). Setting up master and slave configuration

d). Running specific jobs by labeling nodes

e). Distributing jobs on nodes

8. MAINTAINING & DEPLOYING JENKINS

a). How to setupJenkins

b). best practices

c). Backing up and migrating from one server to another

9. AUTOMATED DEPLOYMENT

a). Using Tomcat to deploy an application to a web server

b). Pipeline and parallel builds

c). Continuous deployment

d). Automated implementation

e). How to deploy an application to an application server

f). Deploying a Java application using Tomcat

g). Jenkinsbuild pipeline

h). Jenkins’s integration

10. JENKINS PIPELINE

a). Overview of How to build a project for the entire build, test, and deployment pipeline

b). Creating a full automated pipeline

c). Understanding Pipeline as Code

 

For more inputs on Jenkins you can connect here.
Contact the L&D Specialist at Locus IT.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Jenkins”

Your email address will not be published.