Duration: Hours

In general terms, a database administrator (DBA) is responsible for the organization, integrity, and management of a company’s data. While the specific roles, responsibilities, duties, and job titles of a DBA can vary greatly, the DBA typically applies knowledge of database management systems (DBMS) to define, create, maintain, back up, and secure an organization’s databases.

Training Mode: Online

Description

 1. Introduction: Managing The Database Instance

a). The Database Management Tools

b). EM Database Express

c). EM Cloud Control

d). SQL Developer

e). Database Administration Duties

2. Introduction: Database Architecture Review

a). Database Instance Configurations

b). Memory Structures

c). Process Structures

d). Storage Architecture

3. Introduction: Starting & Stopping Database Services

a). Start & Stop The Database Listener

b). About Database Startup/Shutdown

c). SYSOPER

d). SYSDBA

e). Database State & Stages

f). Startup With EM Cloud Control

g). Startup With SQLPLUS

h). Shutdown With EM Cloud Control

i). Shutdown With SQLPLUS

j). Using MS Windows Services

4. Introduction: Oracle Network Environment

a). Oracle NET Services Architecture

b). Oracle NET Configuration Assistant

c). Oracle NET Manager

d). Using EM Cloud Control

e). Advanced Network Compression

f). Troubleshooting Network Problems

5. Introduction: Diagnostics & Oracle Support

a). About Database Diagnostics

b). Fault Diagnosability Infrastructure

c). Database Instance Health Snapshot

d). The Support Workbench

e). Proactive Database Health Checks

f). Package Diagnostic Data

g). Working With The Knowledge Base

6. Storage: Tablespace Management

a). Starter Tablespaces

b). Create Tablespace With EM CC

c). Create Tablespace With SQL

d). Manage Tablespaces With EM CC

e). Manage Tablespaces With EM DE

f). Manage Tablespaces With SQL

g). DROP Tablespace

h). ALTER Tablespac

7. Storage: Advanced Tablespace Management

a). Managing Temporary Tablespaces

b). Temp Tablespace Groups With EM

c). Temp Tablespace Groups With SQL

d). Default Permanent Tablespaces

e). Bigfile Tablespaces

f). Managing The SYSAUX Tablespace

8. Storage: Data Files & Temp Files Management

a). Manage Data Files With EM

b). Access Metadata With SQL

c). Manage Data Files With SQL

d). Manage Temp Files

e). Oracle-Managed Files (OMF)

9. Storage: Undo Data & Undo Tablespaces

a). About Undo Space Management

b). Configure Undo Management

c). Guarantee Undo Retention

d). Monitor Undo Space With SQL

e). Use The EM Undo Advisor

 10. Security & Schemas: Security Overview & Database Privileges

a). Database Security Principles

b). Database System Privileges

c). Database Object Privileges

d). Super Administrator Roles

e). Privilege Analysis

 11. Security & Schemas: User Security

a). Create & Manage User Accounts

b). Manage Users With EM

c). Manage Users With SQL

d). CREATE User

e). ALTER User

f). DROP User

g). Grant & Revoke Privileges

h). Resource Limits Via Profiles

i). ALTER Profile

j). DROP Profile

k). Password Management Via Profiles

l). Role-Based Security Management

m). Alter User…Default Role

n). Set Role

o). Delegating Privilege Authorization

p). With Admin Option & System Privileges

 12. Security & Schemas: Database Auditing

a). Auditing Database Activity

b). Traditional Auditing

c). Unified Auditing

d). Create Audit Policy

13. Security & Schemas: SQL Loader

a). Loader Concepts

b). Loader From The Command Line

c). Control File Options

d). Load Methods

e). Loader Express Mode

f). Loader From EM

14. Security & Schemas: Export & Import

a). Manage Directory Objects

b). The Data Pump Architecture

c). Data Pump Export

d). Data Pump Import

e). Data Pump Dictionary Views

f). Using The EM Cc Interface

15. Performance & Availability: Managing Performance & SQL Tuning

a). Management Advisory Framework

b). Performance Monitoring & AWR

c). The SQL Tuning Advisor

d). Monitoring Exceptions With Metrics

16. Performance & Availability: Data Concurrency

a). About System & User Locks

b). Monitor & Manage User Locks

c). Monitor Locks With Data Dictionary

d). Manage Locks With EM

17. Performance & Availability: Backup & Recovery Concepts

a). Backup & Recovery Structures

b). Managing Redo Data

c). Configuring For Recoverability

d). Instance Recovery

e). Recoverability Checklist

 

For more inputs on Oracle Database Administration you can connect here.
Contact the L&D Specialist at Locus IT.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Oracle Database Administration”

Your email address will not be published.