Duration: Hours

Base SAS is a fourth-generation programming language (4GL) for data access, data transformation, analysis and reporting. It is included with the SAS Platform. Base SAS is designed for foundational data manipulation, information storage and retrieval, descrip- tive statistics and report writing.

Training Mode: Online

Enquiry

    Category: Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

    Description

    SAS Programming 1: Essentials

    1. Essentials

    a). The SAS programming process.

    b). Using SAS programming tools.

    c). Understanding SAS syntax.

    2. Accessing Data

    a). Understanding SAS data.

    b). Accessing data through libraries.

    c). Importing data into SAS.

    3. Exploring and Validating Data

    a). Exploring data.

    b). Filtering rows.

    c). Formatting columns.

    d). Sorting data and removing duplicates.

    4. Preparing Data

    a). Reading and filtering data.

    b). Computing new columns.

    c). Conditional processing.

    5. Analysing and Reporting on Data

    a). Enhancing reports with titles, footnotes, and labels.

    b). Creating frequency reports.

    c). Creating summary statistics reports.

    6. Exporting Results

    a). Exporting data.

    b). Exporting reports.

    7. Using SQL in SAS

    a). Using Structured Query Language in SAS.

    b). Joining tables using SQL in SAS

    SAS Programming 2: Data Manipulation Techniques

    1. Controlling DATA Step Processing

    a). Setting up for this course.

    b). Understanding DATA step processing.

    c). Directing DATA step output.

    2. Summarizing Data

    a). Creating an accumulating column.

    b). Processing data in groups.

    3. Manipulating Data with Functions

    a). Understanding SAS functions and CALL routines.

    b). Using numeric and date functions.

    c). Using character functions.

    d). Using special functions to convert column type.

    4. Creating Custom Formats

    a). Creating and using custom formats.

    b). Creating custom formats from tables.

    5. Combining Tables

    a). Concatenating tables.

    b). Merging tables.

    c). Identifying matching and nonmatching rows.

    6. Processing Repetitive Code

    a). Using iterative DO loops.

    b). Using conditional DO loops.

    7. Restructuring Tables

    a). Restructuring data with the DATA step.

    b). Restructuring data with the TRANSPOSE procedure.

     

    For more inputs on Base SAS you can connect here.
    Contact the L&D Specialist at Locus IT.

    Reviews

    There are no reviews yet.

    Be the first to review “Base SAS Programmer Certification”

    Your email address will not be published.