Duration: Hours

Advanced SAS Programming Techniques :

Process repetitive code, rotate data, and perform table lookups using arrays. Perform table lookups and sort data using hash and hash iterator objects. Create numeric templates using the FORMAT procedure. Create custom functions using the FCMP procedure.

Training Mode: Online

Enquiry

    Category: Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

    Description

    SAS Programming (Statistical Analysis System) is a programming language for statistical analysis that is useful in various fields and industries for data mining and related data handling. It provides results related to multivariate analysis, predictive analytics. SAS is an integrated software suite for advanced analytics, business intelligence, data management, and predictive analytics.

    SAS Macro Language 1: Essentials

    1. Introduction

    a). Why SAS macro?

    b). Setting up for this course.

    2. SAS Macro Facility

    a). Program flow.

    b). Creating and using macro variables.

    3. Storing and Processing Text

    a). Macro functions.

    b). Using SQL to create macro variables.

    c). Using the DATA step to create macro variables.

    d). Indirect references to macro variables.

    4. Working with Macro Programs

    a). Defining and calling a macro.

    b). Macro variable scope

    c). Conditional processing.

    d). Iterative processing.

    5. Developing Macro Applications

    a). Storing macros.

    b). Generating data-dependent code.

    c). Validating parameters and documenting macros.

     SAS SQL 2: Essentials

    1. Essentials

    a). Setting up for this course.

    b). Overview of SAS Foundation.

    c). Course logistics.

    d). Course data files.

    e). Introducing the Structured Query Language.

    f). Overview of the SQL procedure.

    g). Exploring tables.

    h). Specifying columns.

    2. PROC SQL Fundamentals

    a). Subsetting data.

    b). Presenting data.

    c). Summarizing data.

    d). Creating and managing tables.

    e). Using DICTIONARY tables.

    3. SQL Joins

    a). Introduction to SQL joins.

    b). Inner joins

    c). Outer joins.

    d). Complex SQL joins.

    4. Subqueries

    a). Noncorrelated subqueries.

    b). Correlated subqueries.

    c). In-line views.

    d). Creating views with the SQL procedure.

    e). Subqueries in the SELECT clause.

    f). Remerging summary statistics.

    5. Set Operators

    a). Introduction to set operators.

    b). The INTERSECT operator.

    c). The EXCEPT operator.

    d). The UNION operator.

    e). The OUTER UNION operator.

    6. Using and Creating Macro Variables in SQL

    a). Interfacing PROC SQL with the macro language.

    b). Creating data-driven macro variables with a query.

    c). Using macro variables in SQL.

    7. Accessing DBMS Data with SAS/ACCESS

    a). Overview of SAS/ACCESS technology.

    b). SQL pass-through facility.

    c). SAS/ACCESS LIBNAME statement.

    d). PROC FedSQL.

    SAS Programming 3: Advanced Techniques and Efficiencies

    1. Getting Started

    a). Setting up for this course.

    b). DATA step review.

    2. Using Advanced Functions

    • Using a variety of advanced functions.
    • Performing pattern matching with Perl regular expressions.

    3. Defining and Processing Arrays

    a). Defining and referencing one-dimensional arrays.

    b). Doing more with one-dimensional arrays.

    c). Defining and referencing two-dimensional arrays.

    4. Defining and Processing Hash Objects

    a). Declaring hash objects.

    b). Defining hash objects.

    c). Finding key values in a hash object.

    d). Writing a hash object to a table.

    e). Using hash iterator objects.

    5. Using Utility Procedures

    a). Creating picture formats with the FORMAT procedure.

    b). Creating functions with the FCMP procedure.

     

    For more inputs on SAS Programming you can connect here.
    Contact the L&D Specialist at Locus IT.

     

    Reviews

    There are no reviews yet.

    Be the first to review “Advanced SAS Programmer Certification”

    Your email address will not be published.