Duration: Hours

This course focuses on the fundamentals of building IT infrastructure on the AWS platform. You will learn how to optimize the AWS Cloud by understanding AWS services and how they fit into cloud-based solutions. Best practices and design patterns are covered to help you architect optimal IT solutions on the AWS Cloud. Build and explore a variety of infrastructures through guided discussions and hands-on activity.

Training Mode: Online

Description

Activities: This course includes presentations, group exercises, and hands-on labs.

Course objectives

In this course, you will:

a). Make architectural decisions based on architectural principles and best practices

b). Leverage services to make your infrastructure scalable, reliable, and highly available

c). Leverage Managed Services to enable greater flexibility and resiliency in an infrastructure

d). Make an infrastructure based on AWS more efficient to increase performance and reduce costs

e). Use the Well-Architected Framework to improve architectures with AWS solutions

Intended audience:

This course is intended for solutions architects, solutions design engineers, and anyone who needs to understand the scope of cloud infrastructures.

Prerequisites

a). Taken the Cloud Practitioner Essentials classroom or digital training

b). Working knowledge of distributed systems and multi-tier architectures

c). Familiarity with general networking and cloud computing concepts

Lab Details: Need Full access to the services mentioned on the detailed contents. IAM / EC2  / RDS /CloudWatch / CloudFormation  etc.

Architecting on AWS

1: Introduction (4 Hours)

a). The Well-Architected Framework

b). AWS Global Infrastructure

2: The simplest architectures

a). Amazon Simple Storage Service (Amazon S3)

b). Amazon S3 Glacier

c). Choosing AWS Regions for your architectures

d). Hands-on lab: Hosting a Static Website

3: Adding a compute layer

a). Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2)

b). Amazon Machine Images (AMIs)

c). Amazon Elastic Block Storage (Amazon EBS)

d). Amazon Elastic File System (Amazon EFS)

e). Amazon FSx

4: Adding a database layer (4 Hours)

a). Database layer considerations

b). Amazon Relational Database Service (Amazon RDS)

c). Amazon DynamoDB

d). Database Migration Service (AWS DMS)

e). Hands-on lab: Deploying a Web Application

5: Networking in AWS – Part 1 (4 Hours)

a). Amazon Virtual Private Cloud (Amazon VPC)

b). Network security in the cloud

c). Hands-on lab: Creating a VPC

6: Networking in AWS – Part 2

a). AWS VPN connections

b). AWS Direct Connect (DX)

c). VPC peering

d). AWS Transit Gateway

e). Load balancing on AWS

f). Amazon Route 53

7: AWS Identity and Access Management (IAM) (4 Hours)

a). Account users and AWS IAM

b). Federating users

c). Amazon Cognito

d). AWS Organizations

8: Elasticity, high availability, and monitoring

a). Amazon CloudWatch

b). AWS CloudTrail

c). Amazon EC2 Auto Scaling

d). Scaling your databases

e). Hands-on lab: Creating a highly available environment

9: Automation (4 Hours)

a). AWS CloudFormation

b). AWS Systems Manager

c). AWS OpsWorks

d). AWS Elastic Beanstalk

e). Hands-on lab: Automating infrastructure deployment with AWS CloudFormation

10: Caching

a). Caching on AWS with Amazon CloudFront

b). Session management

c). Amazon DynamoDB Accelerator (DAX)

d). Amazon ElastiCache

11: Building decoupled architectures (4 Hours)

a). On-premises and cloud acquisition/deprecation cycles

b). Cloud cost management tools including reporting, control, and tagging

c). Examples and analysis of the five pillars of cost optimization

12: Microservices and serverless architectures

a). Amazon Elastic Container Service (Amazon ECS)

b). AWS Fargate

c) AWS Lambda

d). Amazon API Gateway

e). Step Functions

f). Hands-on lab: Implementing a serverless architecture with AWS Managed Services

 

For more inputs on Architecting on AWS  you can connect here.
Contact the L&D Specialist at Locus IT.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Architecting on AWS”

Your email address will not be published.